wtorek, 17 kwietnia 2012

Przestrzeganie prawidłowej diety w czasie karmienia piersią


Każda karmiąca mama powinna zadbać o swój codzienny jadłospis- jeść lekkostrawne  i  urozmaicone posiłki, bogate w witaminy i składniki mineralne, oraz tłuszcze roślinne. To bardzo ważne dla zdrowia dziecka. W związku z tym w codziennej diecie powinny się znaleźć : produkty mięsne , jaja , dobre gatunkowo mięsa  i oleje, np. rzepakowy jak również owoce i warzywa. Ważne jest również spożycie odpowiedniej ilości płynów – 2-2,5 l wody dziennie. Podczas karmienia nie rezygnuj pochopnie z mleka i jego przetworów. Produkty mleczne czy inne wartościowe składniki diety np. ryby , orzechy, owoce, warzywa, powinny być wykluczone tylko wtedy kiedy dziecko nie czuje się po nich zbyt dobrze, bądź kiedy zaczną go uczulać.  W takiej sytuacji należy skonsultować z lekarzem, czy nie jest wymagane przyjmowanie odpowiednich preparatów witaminowo-mineralnych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz